Ароматерапія для лікування психічних порушень

Ароматерапія - це повноцінний метод лікування,який застосовується багато тисяч років, за допомогою ефірних масел здійснюється вплив на фізичні і розумові процеси в нашому організмі. Ароматерапія відома людству ще з часів Давнього Єгипту, античної Греції, а пізніше і Риму. Вже тоді жреці вміли лікувати цілющими запахами. Завдяки їм люди довідалися, що ароматерапія здатна заспокоїти нервову систему, наділити хворих життєвими силами та володіє знеболюючими властивостями.
В епоху Великої Чуми ефірні масла в багатьох будинках грали важливу роль як захисний захід для боротьби з бактеріями. Лікарі захищали себе від зараження за допомогою базиліка, розмарину і чебрецю, а також гвоздики і евкаліпта.
Ефірні масла - отримані з рослин ароматичні речовини, століттями використовуються в цілющих цілях. Вони можуть надавати на людський організм двоякий вплив.
З одного боку, пахучі молекули ефірного масла через підсвідомість безпосередньо впливають на найстаріше з наших почуттів - нюх, який пов'язаний з лімбічною системою - найстарішою і найбільш яскраво вираженою складовою людського мозку.
Нюх, що діє як « двері до душі», який пов’язаний з відділами мозку, що відповідають за формування спогадів і віднесення емоцій до певних подій. Відповідні нюхові подразнення блискавично викликають певні настрої, які навряд чи можна контролювати свідомо. Через лімбічну систему стимулюється чуттєве сприйняття, тобто емоційне життя через вироблення гормонів, яке на підсвідомому рівні контролюється нюхової пам'яттю. Таким чином, Ви впливаєте на чуттєве враження і керуєте їм і всіма пов'язаними з ним ефектами, такими як спогади або вплив на різні функції організму. Це називається психічним впливом.
Цілюща сила полягає,з іншого боку, в тому, щоб внутрішній дисбаланс, який може виникати при перепадах настрою і викликати фізичні захворювання, виправляється до повної рівноваги.
Переваги використання ароматерапії для догляду за пацієнтами полягають у наступному:
• Відчутне поліпшення самопочуття, а отже, передумова до успіху лікування
• Підвищення якості життя
• Стимулювання чутливості і самосприйняття
• Зміцнення відновлювальних сил організму
• Зміцнення імунної системи
• Встановлення фізичного і духовного балансу
• Довгострокове застосування суміші ефірних масел, що підходить до ситуації і людини, для духовного зміцнення особистості.
• Розпилення ефірних масел з антибактеріальними та противірусними властивостями може також значно знизити поширення захворювань в приміщеннях і лікарняних палатах.
Вдихання ароматичних речовин покращує пам'ять, увагу (при вдиханні ефірних масел лаванди, жасмину, лимона). На нервову систему, одне і те же масло, може надавати різний ефект (сильна одноразова дія - стимуляція, слабке багаторазове застосування - тонізуючий, надмірно сильне - гальмування).
Крім вдихання ефірних масел використовується аромамасаж (відрізняється від класичного). Масаж покращує проникнення ефірних масел в підшкірне депо і кровоносне русло, які счиняють рефлекторну дію через нервові закінчення шкіри і нюхового апарату. Аромамасаж може поєднуватися з лікарською терапією. Використання ефірних масел герані, лаванди, сандалу у жінок з депресивними розладами приводило до поліпшення
настрою, зменшення головного болю, стомлюваності, розладів сну. При різних захворюваннях, пов'язаних з розладами психіки, використовуються ефірні масла троянди, чайного дерева, ветівера, фіалки. При нав'язливих страхах використання ароматерапії дозволяє відмовитися від застосування транквілізаторів. Лікарі вважають, що в майбутньому ароматерапія буде відігравати велику роль в боротьбі з курінням, переїданням, порушеннями сну.
Ось які рекомендації дає професійний ароматерапевт Джоан Редфорд.
При апатичності (загальмованості) можна використовувати суміш імбирного (4 частини), евкаліптового (3 частини), м'ятного (3 частини) масел - до 10 крапель в пальнику або ванні.
При безсонні за дві години перед сном використовують суміш рівних частин бергамотового і іланг-ілангового - до 10 крапель в пальнику. Можна накапати 3-4 краплі лавандового масла на подушку, а неролієва олія або рожеве масло використовувати в якості масла для особи.
Для хорошого сну допомагає:
аромалампи: 2 краплі олії апельсина, 7 крапель лаванди, 2 краплі пачулі або
дифузор: 4 краплі олії апельсина, 1 крапля жасмину, 2 краплі пачулі,
ванна: 3 краплі олії апельсина, 1 крапля неролі, 4 краплі лаванди, 2 краплі іланг-іланг, масаж: в 50 мл олії жожоба / авокадо: 3 краплі олії апельсина, 1 крапля неролі або жасмину, 4 краплі олії лаванди, 1 крапля пачулі.
При депресії (поряд з допомогою психіатра) можна застосовувати ароматерапію з бергамотовим, ромашковим, геранієвих, жасмин, лавандовим, Неролієва, апельсиновим, сандаловим, іланг-іланговим маслом. Регулярне застосування будь-якого з цих масел в пальнику (6-10 крапель щодня) або ванні (до 10 крапель, 2-3 рази на тиждень) істотно допомагає подолати відчуття смутку.
Стан слабкості після перевтоми, при значній розумовій напрузі допомагає зняти суміш масел: базилікового (4 частини), тимьянового (3 частини) і масла з лимонної трави (3 частини). Застосовувати до 10 крапель в пальнику або ванні.
Нервове напруження і збудливість можна пом'якшити комбінацією з ефірних масел, заспокійливих нервову систему, з додаванням однієї з зміцнюючих олій. До заспокійливих відносяться лавандова, сандалова, геранієвае, жасминова, кедрова, масло пачулі, трояндова, іланг-ілангова олії. До зміцнюючих - базилікова, лимонна, шавлієва, тімьянова. Для масажу до 50 мл основи потрібно додати по 5 крапель мандаринового, сандалового, іланг-ілангового і ладанного масел. Для ванни або пальника застосовується 6-10 крапель суміші бергамотового і лавандового масел (по 3 частини), геранієвого і базилікового (по 2 частини).
Дратівливість пом'якшують сумішшю лавандового (4 частини), мандаринового (3 частини), ромашкового або рожевого (3 частини) масел - до 10 крапель в пальнику або ванні.
Самопоміч при почутті тривоги (страху) може бути надана при використанні наступних масел: бергамотового, ромашкового, мускатного, шавлії, лавандового, ладанного, лимонного, трояндового, пачулієвого, сандалового, тимьянового, ветиверового масела. Суміш 2-3 обраних олій застосовується до 10 крапель в пальнику або ванні.
При поганій пам'яті використовують розмаринові (4 частини), базилікові (3 частини) і тим’янові (3 частини) масла - по 6-10 крапель в пальнику.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Чим зайнятися з дитиною під час карантину?