Як зберігати спокій під час карантину?

«Спокій, один лише спокій, доводиться повторювати частіше в той час, коли рівень суспільної напруги зростає з кожною годиною, але чи легко це зробити? Світ занадто динамічний, і ми часто не встигаємо за змінами. Думки скачуть, вловити головне в суєті практично неможливо - і тому зростає нервове напруження.
Як зберегти душевну рівновагу, психічне здоров’я та не піддаватися паніці на період карантину діляться своїми порадами психологи ДЮІ.
Що варто робити у першу чергу?
      1. Дотримуйтесь інформаційної гігієни. Стрес у життя людини приносить не тільки робота та особисті відносини, але й новини із зовнішніх джерел. Навіть читання лякаючих заголовків новин викликає в організмі викид кортизолу, який називають гормоном стресу та найсильніших емоцій страху та агресії. Надлишок гормону кортизолу може впливати не тільки на психіку, але й призводити до тілесного стресу.
Тому порада дуже проста - час від часу відпочивайте від новин, не дозволяйте інформаційному впливу керувати вашим настроєм.  
      2. Аналізуйте думки. Як тільки ви відчуваєте, що вас накриває хвиля паніки і хвилювання, сконцентруйтеся на тому, що ви усвідомили цей момент. Занепокоєння відступає, якщо людина робить хоча б спробу його побороти: Визнайте свій стан: «Так, я панікую, хвилююся, майже плачу і т.д.» Як тільки ви змогли перервати імпульс негативних думок, ви зможете бути більш раціональними і з “ясною головою”, щоб правдиво їх оцінити.
  1. Дихайте. Дихання - найефективніший метод емоційної саморегуляції у стресових умовах.
Відкладіть всі відволікаючі фактори, сядьте на стілець,  відкиньтеся в кріслі, закрийте очі, розслабте всі м'язи і просто дихайте. Вам потрібно на деякий час зосередитися виключно на своєму диханні, щоб перервати блукання розуму. Думайте про те, як це - вдихати і видихати. Це звучить просто, але на ділі не так й легко зробити. У критичний момент зафіксуйте свою увагу на процесі - вдих через ніс, видих через рот - і ви відчуєте, як стрес потроху відступає.
Цілком природно, якщо через кілька вдихів ви почнете думати про щось інше. Тоді просто знову зосередьтесь на диханні і продовжуйте вправу. Якщо для вас це легке завдання, почніть рахувати свої вдихи і видихи до 20.
  1. Висипляйтесь. Ваш самоконтроль, увага і пам’ять - все це зменшується, якщо ви мало спите. Позбавлення снувикликає збільшення гормонів стресу навіть при відсутності стресової ситуації. 
Сон - особливий фізіологічний стан. Відпочити найкраще можна саме вночі, так як наш організм здатний повністю розслабитися, а мозок зарядитися. Саме тому, щоранку ми прокидаємося зі “свіжою головою”.
  1. Варто розуміти, що період карантину - це час для саморозвитку, пізнання себе та близьких, тому краще шукати можливості для налагодження стосунків з близькими. Оскільки на період запобіжних заходів більшість людей знаходиться вдома не на самоті, варто звернути увагу й на емоційний стан рідних. «Обов'язково говорити слова підтримки та турботи: «Чим я можу тобі допомогти» або «Чим я тобі можу зарадити». Лише теплі слова: «Я поруч, якщо потрібно поговорити я готова(ий) тебе вислухати». Звичайна розмова про занепокоєння і труднощі може послабити стресі створити новий погляд на ситуацію.
Не дивлячись на труднощі, варто думати про майбутнє, саме ці думки допоможуть не піддаватися паніці та вберегти психічне здоров'я.
Бажаємо Вам здоров’я!
Бережіть себе та близьких і тримайте спокій!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Чим зайнятися з дитиною під час карантину?