*Поради психолога*

Як захистити себе від насилля

Поставте собі запитання - заради чого ви терпите знущання над собою? Подумайте над тим, скільки жінок помирають від нанесених фізичних ушкоджень, або залишаються інвалідами на все життя. Усвідомте, що кожен раз побиття може стати для, вас останнім. А, якщо ви терпите "заради дітей" - цим обманюєте тільки себе - ставши свідками, діти страждають від сцен побиття набагато сильніше, аніж ви собі уявляєте. Страждає їх психіка, можуть розвинутись складні психічні захворювання, у кращому випадку вони зненавидять вас обох - тата і те, що чинить так з мамою, а маму - за те, що дозволяє над собою так знущатися. І будьте певні, у більшості випадків, стаючи дорослими, такі діти копіюють поведінку своїх батьків, створюючи свої сім'ї, адже іншого вони не бачили у дитинстві і не знають, як ще можна поводитися у сім'ї.

  • Ні в якому разі не замовчуйте і не приховуйте того, що вас б'ють і над вами знущаються. Подумайте - чого вам соромитися? Того, що хтось зганяє на вас свою злість? Чи того, що ви не можете дати здачі? Обов'язково розкажіть близьким та родичам - можливо, їх бесіда з агресором зможе вплинути на ситуацію. Зрештою, він повинен знати, що у вас є надійний захист.
  • Не вірте у абсурдне ствердження, мовляв, ви самі винні у тому, що вас побили. Чоловік, який поважає себе, ніколи не дозволить собі вдарити жінку.
  • Пам'ятайте, що чоловік, який підняв руку на жінку, буде це робити постійно. Навіть, якщо пройде трохи часу і вам здаватиметься, що все позаду, настане момент, коли він зірветься. Якщо вам підходить варіант жити від випадку до випадку - ваше право такого вибору. Він буде просити у вас вибачення, казати, що сам не знає, як це сталося, що в житті не підніме на вас руки, викликатиме у вас надію на краще і жалість до себе - знайте, це самообман. До речі, а він жаліє вас, коли б'є?
  • Від "людей з досвідом" можна почути пораду - завжди треба давати здачу. Але, коли людину охоплює лють, вона втрачає самоконтроль - хочеться знищити, завдати якомога сильнішого удару. Саме у такий момент випадково до рук може потрапити ніж або інший небезпечний предмет. Результатом стану афекту стає фатальне закінчення чийогось життя.
  • Не бійтеся звернутись до судмедекспертів зняти побої, або викликати правоохоронні органи. В обох випадках у ваших руках буде знаходитись засіб приборкання агресора.
  • Якщо ви стали жертвою насилля, держава гарантує вам правовий захист. В Україні діє Закон "Про попередження насильства в сім'ї", який визначає правові і організаційні основи, попередження насильства в сім'ї, органи та установи, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства. В центрах соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, які працюють в Тернополі та у кожному районному центрі області, вам нададуть необхідну допомогу психологи, при потребі - юристи. Зрозумійте - ви не наодинці з бідою, є люди, які готові вам допомогти професійно.
  • Подумайте дуже добре - чи варто жити з людиною, яка одного чудового дня може обірвати лінію життя на вашій долоні?

Поради для дитини:

  • якщо ти потерпаєш від насильства в сім'ї - не мовчи, скажи дорослим, яким довіряєш - сусідам, родичам, вчителям;
  • повідом дорослих, учителів школи, сусідів, що ти залишився один вдома, а батьки поїхали за кордон на заробітки; розкажи про свої труднощі та попроси у дорослих допомоги;
  • пам'ятай, що ніхто не має права ображати тебе, лупцювати, знущатись і принижувати - ні батьки, ні вчителі, ні хтось на вулиці. Обов'язково повідомляй про це дорослим, які викликають у тебе довіру. Є люди, які захистять тебе і потурбуються про тебе.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Чим зайнятися з дитиною під час карантину?