Готовність дитини до школи: 6 речей на які слід звернути увагу

Визначити емоційну, психосоціальну і фізіологічну готовність дитини відвідувати школу батькам може допомогти психолог і вихователі (якщо дитина відвідує садок). Але часто на консультації за півроку або навіть за рік до початку навчального року батькам просто дають рекомендації на що варто звернути увагу перед першим класом. А вибір, коли йти до школи – в 6 або 7 років – все одно залишається за батьками.

В такому випадку не варто перекладати вирішення на лікарів або вихователів. Придивіться до поведінки своєї дитини, оцініть її здібності. Адже ніхто краще за батьків не зможе дати точну відповідь про рівень дорослішання їхнього чада.Психолог може розповісти вам, що за готовність дитини навчатися відповідає кора головного мозку,  що дає змогу в 6-8 років   формувати мотивацію, цілі, оцінювати і приймати складні рішення. Здавалося б,  дитяча сором’язливість  не повинна бути прямим показником готовності до школи. Але з цього все і починається. Отже, на що саме потрібно звернути увагу батькам, і як можна допомогти майбутньому першокласнику?

1. Дитячі хвороби

Якщо дитина часто й тривало хворіє, це може сигналізувати не тільки про проблеми з імунітетом. У дітей хвороби – це захисна реакція. Небажання ходити в садок просто “переростає” в проблему небажання відвідувати школу. У запущених випадках у дитини можуть початися проблеми зі сном або енурез.

Що робити? Для дитини потрібно сформувати позитивний образ школи та класу. Розповісти про свої шкільні роки, познайомити з дітьми, які стануть однокласниками. Тільки через позитивні емоції можна досягти бажання відвідувати школу.

2. Дрібна моторика

Напевно, кожен батько знає, наскільки корисно її розвивати, але не завжди усвідомлює, як саме дитина застосовує ці здібності. Наприклад, майбутній школяр знає алфавіт і вміє рахувати до ста. Чи готовий він до школи? Якщо у дитини є проблеми з ліпленням деталей, малюванням маленьких предметів – це поганий показник розвитку дрібної моторики. Дослівно це означає – ваша дитина знає букву, але не знає, як вписати її в клітинку зошита. Як правило, погано розвинена дрібна моторика йде «в комплекті» з поганою мовою і словниковим запасом, це може бути причиною  глузувань в школі.

Що робити? Не варто обов’язково зв’язувати дрібну моторику з готовністю до школи. Цей «розділ» легко підтягнути. Вправ для дрібної моторики безліч, головне не лінуватися приділяти цьому час. Дрібна моторика – це і добре розвинена мова (дитина робить «дрібні» рухи язиком) і здатність освоювати письмо.

3. Логіка

Здатність розуміти і вибудовувати логічні зв’язки – перше, на що зверне увагу психолог. Майбутній першокласник повинен чітко розуміти, які предмети більші, які менші, знаходити зайві предмети на картинці, формувати від однини множинне.

Що робити? Якщо дитина не може виконати ці завдання – готовності до школи немає. Але це легко виправити, якщо не тиснути на неї. Подібні завдання і головоломки повинні стати частиною щоденної гри.

4. Самостійність

Багато батьків задоволені вже тим, що дитина самостійно їсть і зав’язує шнурки. Але це ще не всі фактори самостійності. Ви повинні бути впевнені, що дитина зможе швидко переодягнутися на перерві і скласти речі в пакет, відвідати шкільний туалет і привести себе після цього в порядок, знайти дорогу в інший кабінет і не заблукати в коридорах.Що робити? Якщо дитина занадто повільна або ж  ви постійно стоїте «для підстраховки» з ложкою або серветкою – це ознака того, що в школі буде важко і вам, і їй. Наприклад, щоранку збирати портфель може стати глобальною катастрофою. Це говорить про те, що у дитини немає інтересу до самостійного виконання завдань. Тут варто проявити терпіння і уважність: потрібно привчити дитину до чіткого розкладу і одночасно дозволити їй більше самостійності.

5. Сором’язливість

Досвідчений психолог зможе розговорити будь-яку дитину, але іноді занадто сором’язливі діти будуть говорити «я цього не знаю» замість правильної відповіді, аби тільки не продовжувати неприємне для себе спілкування. Зайва сором’язливість дитини і відсутність соціалізації можуть стати великою проблемою: вона буде відмовлятися відповідати, не захоче відвідувати школу, де немає друзів.

Що робити? Причиною  сором’язливістю можуть бути занадто суворі правила в сім’ї. Дитині також необхідно обрати секцію або заняття, яке буде їй до вподоби, а не вам.

6. Концентрація

Інша крайність – надмірно товариська і непосидюча дитина. Якщо ваші син або дочка не можуть довести жодне завдання до кінця, постійно крутяться на стільці і не можуть всидіти довше 10 хвилин, про навчання в школі говорити рано. Така дитина буде витрачати всю енергію просто на те, щоб всидіти на стільці. На навчання не буде вистачати сил.

Що робити? У дитини повинна бути розвинена здатність концентруватися на завданні, розуміти і запам’ятовувати завдання, поставлене вчителем, і вирішувати його до кінця, не відволікаючись на подразники. Таким дітям не завадять активні заняття в спортивній секції – вони добре розвивають дисциплінованість.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Чим зайнятися з дитиною під час карантину?