Як захиститися від коронавірусу: 7 простих порад
1 Зміцнення імунітету
НВ вже не раз писало про те, як можна підчепити коронавірус, які у нього симптоми і як відбувається процедура лікування.
Поради Всесвітньої організації охорони здоров’я та численних експертних інститутів зводяться до того, що потрібно частіше мити руки, уникати скупчень людей, стежити за своїм здоров’ям і обмежити подорожі в інші країни.
Так, ми вже з’ясували, що антибактеріальна маска, так само як і соляний розчин з алкоголем, не врятують вас від коронавірусу, і в цілому запобігти випадковому зараженню цією хворобою практично неможливо.
COVID 19 може передатися до вас від людини без будь-яких симптомів, і він також може існувати деякий час на поверхнях у громадських місцях.
Але ключова особливість китайського вірусу (від якого поки немає вакцини) — переважне ураження людей старшого віку. Саме у хворих, старших за 50−60 років, шанси померти від цієї хвороби найвищі.
Це означає, що здоровий молодий організм справляється з хворобою і дозволяє перенести її без особливих ризиків. Звідси питання — як зміцнити свій імунітет, щоб не стати жертвою коронавірусу?
Експерт зі здорового харчування Брайан Кейтман пише, що найкращий спосіб захистити свій організм від будь-яких вірусів застуди та грипу — це правильна дієта.
«Нашій імунній системі потрібно достатньо енергії, щоб виробляти клітини і ферменти, яким потрібні вітаміни і мінерали для ефективної роботи. Для цього нам потрібно споживати достатню кількість поживних речовин, вітамінів і мінералів, враховуючи групи С, D, а також В6, В12, фолат, цинк, мідь, залізо, селен, необхідні амінокислоти і незамінні жирні кислоти», — пояснює Кейтман.
Річ у тім, що імунна система людини працює як величезна карта пам’яті: як тільки вірусні патогенні клітини туди потрапляють — організм фіксує їх у себе і вчиться з ними боротися.
Чим здоровіша імунна система — тим швидше і ефективніше вона бореться з вірусами. Проблема в тому, що багато вірусів, які викликають застуду та грип, часто мутують і адаптуються до нашого організму, через що імунні клітини не можуть їх розпізнати, затягуючи процес боротьби з ними і ускладнюючи перебіг хвороби.
Те ж саме і з коронавірусом: ослаблений імунітет у людей старшого віку не справляється з новим невідомим патогеном, що вже призвело до декількох тисяч смертей.
Запорука ефективної роботи імунних клітин — забезпечення їх необхідними поживними речовинами. Це підтвердили вчені з Науково-дослідного центру харчування людини в Бостоні в своєму недавньому дослідженні.
Результати їх роботи показують, що збільшення норм споживання деяких поживних речовин оптимізує імунні функції і дозволяє краще захищати організм від різних інфекцій.
Вчені з США заявляють про клінічні докази користі вітамінів групи D і E, пробіотиків, чайних компонентів, а також жирних кислот, про які писав Брайан Кейтман.
2 Вибір продуктів
Індійський дієтолог і засновник компанії Trive FNC, яка надає послуги функціонального харчування, Магда Прадан радить в період спалахів вірусів типу COVID-19 збільшити в раціоні продукти природного походження.
Джерелом вітамінів A, C, B і E, а також цинку, селену і міді, які добре захищають організм від патогенів, можуть бути фрукти і листяні овочі.
Прадан пояснює, що крім продуктів, що містять кальцій, поліпшити імунітет можуть орегано, чебрець і ехінацея. «Найкраще — збільшити в раціоні кількість органічної їжі, вирощеної на місцевих фермах без додавання хімічних добрив», — каже дієтолог.
До позитивного ефекту для роботи імунної системи також призведе скорочення споживання олій і рафінованої їжі (консерванти і будь-які оброблені/пастеризовані продукти).
Така їжа швидше приходить в непридатність і у вас можуть виникнути труднощі в її приготуванні, але зате організм людини спочатку був розрахований на вживання їжі природного походження.
Дослідження біологів з Університету Мена демонструють, що споживання фруктів і рослинних продуктів, які містять поліфеноли, дозволяють знизити запальні процеси в організмі, уникнути пошкоджень клітин токсичними формами кисню, а також запобігти імунній дисфункції.
Одні з найпоширеніших джерел поліфенолів — зелений і чорний чай, червоне вино, кава, шоколад, оливки, трави та спеції, горіхи, водорості, яблука, цитрусові фрукти, бобові рослини тощо.
Не варто забувати і про способи приготування здорової їжі: кілька років тому в журналі Journal of Agricultural and Food Chemistry опублікували дослідження, згідно з яким різні способи приготування впливають на поживні властивості і фізико-хімічні характеристики певних фруктів і овочів.
Наприклад, поліфенольні сполуки та їх антиоксидантні властивості краще зберігаються в продуктах, які проходять термообробку паром, а не обсмажуються на відкритому вогні.
«При приготуванні їжі в воді краще зберігалися антиоксидантні сполуки, особливо каротиноїди, у всіх аналізованих овочах, і аскорбінова кислота в моркві і кабачках. Тушковані овочі зберігали кращу якість текстури, ніж варені. Смажені овочі показали найнижчу ступінь розм’якшення, хоча антиоксидантні сполуки в них збереглися найменше», — зазначено в роботі.
Таким чином вчені спростували думку про те, що в оброблених овочах значно знижується кількість поживних речовин, і при певних типах приготування кожного конкретного продукту ви можете зберегти всі його корисні властивості.
При цьому здорова дієта і правильне харчування є далеко не єдиними способами зміцнення імунітету, які допоможуть вам захиститися від COVID 2019.
Інші поради
Боротьба зі стресом
Навіть здорова людина, яка максимально відповідально стежить за своїм харчуванням, може стати жертвою нових вірусів, якщо вона щодня перевантажує свій організм стресами і надмірною роботою.
Як говорить відоме прислів'я, від роботи навіть коні гинуть, а від стресів тим більше.
Враховуючи це, паніка та істерія, яка нагнітається в ЗМІ через коронавірус може бути ще небезпечнішою для людей, ніж сам вірус. Особливо це стосується найвразливішої аудиторії.
Доцент кафедри інфекційних захворювань в Університеті Джона Хопкінса Морган Катц говорить, що часті стреси однозначно можуть нашкодити імунній системі людини.
У період епідемій вірусних інфекцій (а з COVID 19 у нас, нагадаємо, ціла пандемія) Катцрадить не панікувати і мінімізувати стрес.
Основні проблеми викликає кортизол — гормон, який виробляє наш організм у стресових ситуаціях і який відключає імунні клітини.
Фізичні вправи
У офісного планктону, який сподівається захиститися від коронавірусу, прикупивши броколі в супермаркеті по дорозі додому, нічого не вийде.
Тим, хто не любить спорт, але ще більше не любить хворіти під час пандемії COVID 19, доведеться виділити хоча б півгодини в день на фізкультуру.
Головне — не перестаратися, адже свіже дослідження вчених з США та Великої Британіїпоказує, що інтенсивні силові тренування підвищують ризик інфікування організму.
Водночас доктор медичних наук і магістр охорони здоров’я в медичному центрі університету Мічігану Дженкінса Марк Мойяд каже, що регулярні фізичні вправи змушують антитіла і лейкоцити циркулювати швидше.
Завдяки цьому, організм може виявити патогени і почати боротьбу з ними раніше.
Повертаючись до попереднього пункту, Мойяд підкреслює, що фізична активність дозволяє знизити рівень гормонів стресу (вищезгаданого кортизолу). За його словами, у людей, які регулярно займаються спортом ризики появи застуди набагато нижчі, ніж у тих, хто уникає фізичних навантажень.
Пам’ятайте, що потрібно модерувати навантаження і зараз точно не варто стрімголов мчати в спортзал (якщо в вашому місті його ще не закрили).
Відмова від куріння
Так, якщо хтось ще не знає, що куріння шкодить здоров’ю, — початок весни 2020-го може бути найкращим періодом у вашому житті, щоб відмовитися від цієї шкідливої звички.
Китайські судові медики раніше опублікували звіт, згідно з яким коронавірус викликає запальні симптоми в дихальних шляхах і мішечках легких.
«Результати розтину померлих пацієнтів показали, що характерною запальною реакцією є пошкодження глибоких частин дихальних шляхів і легеневих альвеол, до яких призводить пневмонія, викликана новим типом коронавірусу», — пояснили вчені.
Очевидно, у курців дихальні шляхи можуть бути ослаблені і без коронавірусу. Це ж стосується вапорайзерів, електронних сигарет, фірмових нагрівачів тютюну та інших пристроїв для куріння.
Здоровий сон
Крім медитацій, які можуть допомогти вам перестати нервувати і панікувати з приводу і без нього, не забувайте надавати своєму організму достатню кількість сну.
Так само як і поживні речовини для імунної системи, сон є основним джерелом енергії для вашого організму.
Як відзначають експерти з Національної фонду сну, без достатньої кількості відпочинку організм виробляє менше цитокінів — типу білка, який забезпечує імунну відповідь під час запалень та інфекцій.
«Цитокіни виробляються і вивільняються під час сну. Хронічна втрата сну робить вакцину від грипу менш ефективною, знижуючи здатність вашого організму реагувати на віруси», — пояснюють в Sleep Foundation.
Щоб уникнути нестачу сну для імунної системи — експерти радять практикувати денний сон, два рази на день до 30 хвилин. Хоча, звичайно, багато людей навряд чи можуть дозволити собі таку розкіш.
Дотримання посту
Не поспішайте з висновками, — вчені не пропонують вам покластися на релігійну складову посту і чекати поки всевишня сила, ну або молитви Володимира Мунтяна, переможуть коронавірус.
Згідно з нещодавнім дослідженням біологів з Університету Південної Каліфорнії, короткострокове голодування може перезапустити імунну систему, відновлюючи старі і пошкоджені клітини.
«Коли ви голодуєте, система намагається економити енергію і утилізує велику кількість непотрібних імунних клітин», — говорив автор дослідження про голодування Вальтер Лонго.
Вчені з’ясували, що під час циклів голодування зниження рівня лейкоцитів в крові призводить до регенерації клітин імунної системи, завдяки активній роботі стовбурових клітин.
Біологи також заявили, що тривале голодування навіть знижує гормони, які пов’язані зі старінням, розвитком пухлин і раковими захворюваннями.
Але це, як то кажуть, вже зовсім інша історія.
Коментарі
Дописати коментар