Відкриття тижня психології

 «ПОДОРОЖ СТЕЖКАМИ ПСИХОЛОГІЇ»
 Світло галактик і світло людської душі… Не можна осягнути істину розумом, не маючи внутрішнього духовного світла. Людська душа і Галактика живуть за одними ж і тими законами. Внутрішній світ кожної людини такий же незвіданий як і Всесвіт. 
Сьогодні ми спробуємо здійснити маленьку подорож у великий світ психології. 
Які таємниці приховує це загадкове слово? 
Подивіться один на одного. Що ви побачили? Зовнішність, одяг, вираз обличчя. А чи побачили ви думки, уяву, пам'ять. Ні. Але це і є найголовніше в кожному із нас. 
Це - Королівство внутрішнього світу. Усі ми різні не тільки зовні. Хтось повільний і мрійливий, а хтось – рухливий і активний. Одним до вподоби зелений колір, іншим – червоний. У кожного свій внутрішній світ, своя казка, своя загадка.
 Психологія – це наука, яка вивчає отой внутрішній Всесвіт людини, її мислення, пам'ять, уяву, емоції і почуття, здатність до спілкування, темперамент, характер. здібності.  Внутрішній світ – це психіка людини. Іншими словами – душа. Наука про душу. Таке визначення вперше було дано більше 2 тисячі років тому. Тоді наявністю душі намагалися пояснити всі незрозумілі явища в житті людини. Покладіть свої руки ось сюди і усміхніться. Мабуть тут живе наша душа. Вченні, яких цікавило розташування душі, пов’язували її спочатку із шлунком, потім із серцем. І нарешті грецький філософ Акмеон висунув припущення про зв'язок свідомості і душі. 
 Офіційно термін психологія був введений німецьким філософом Крістіаном Вольфом у другій половині 18 століття. «Псюхе» - душа, «логос» - наука. 
А ще у психології є своя покровителька – Психея, яка була дуже вродлива і викликала заздрість самої Афродіти. Вона наказала своєму синові розпалити у Психеї кохання до найогиднішого чоловіка. Проте Ерос – Амур сам запалав до неї коханням. Амур щоночі відвідував дівчину. Але застеріг, щоб вона не пробувала довідатися, хто він і не намагалася побачити його при світлі. Сестри, яким Психея розповіла про це, глузували з неї, кажучи, що її коханий, мабуть, огидний дракон. Не в силі побороти цікавість, Психея однієї ночі запалила світильника, щоб подивитися на коханого. Крапля гарячої оливи розбудила Амура і він розгнівавшись на неслухняну Психею. Зник назавжди. Дівчина почала розшукувати його по всіх святинях і нарешті дійшла до храму Афродіти. Богиня примушувала виконувати її найважчу роботу. Нарешті працьовитість, лагідністю, вродою Психея здобула прихильність майбутньої свекрухи. Зевс подарував Психеї безсмертя й забрав на Олімп, де вона одружилась з Еросом. Психея, чарівна дівчина з крилами метелика стала уособленням душі, що шукає свій ідеал. 
 Людей, які займались психологією, стали називати психологами. А психолог може все – все про людину дізнатися? Ну не все, але дуже багато. Завдяки психології можна дізнатися, як із безпорадного новонародженого немовляти людина перетворюється на свідому особистість. Пізнай себе і ти пізнаєш світ. Для обличчя є дзеркало. Для душі – немає. Нехай же тут буде дзеркалом самопізнання, роздуми про себе. Поки не знаєш себе, свою вдачу, свій розум, здібності, пристрасті, глибину духу, не зможеш над собою володарювати. 
У кожного свій всесвіт, своя загадка. Психічні процеси - це перша стежина, яка веде до відгадки. Це відчуття і сприймання. Це наші очі, вуха, ніс, язик, шкіра. Сприймання – це розвідник розуму. А мозок – це скарбничка нашої пам’яті, мислення, уяви, уваги. Часто нам дуже потрібна і сила волі. 
 Коли, наприклад, так не хочеться вчити вірш, але потрібно!
 Без чого нецікавим здається нам життя? Без чого пісня кожна не радує буття? Без чого наше серце не може відчувати? Без чого кожен може лиш роботом стати? Звичайно, це емоції. У нас виникають різні емоції : здивування, страх, радість, сум, злість, спокій. А почуття? Це бездонний світ. Любов, ненависть, співчуття, байдужість. 
І настрій може змінюватися: бадьорий, хороший, піднесений, сумний пригнічений. Наш настрій схожий із погодою: похмурий, сонячний, а можливо як грозові хмари. Існує зв'язок між настроєм і музикою, самопочуттям і кольором. Наприклад, класична музика допомагає сконцентруватися, підвищує пам'ять. Джаз підніме настрій, Поп - музика створює почуття благополуччя. Реп - підвищує активність. Рок музика здатна розбудити почуття, зняти напруження, а може викликати стрес. Релігійна музика заспокоює, приводить в стан умиротворення. 
Червоний колір – бойовий, хочеться діяти. Оранжевий – тепленький колір, підвищує апетит, колір здоров’я. Жовтий – тепленький, як пісок, радісний, викликає усмішку, доброту. Зелений – заспокійливий, добре впливає на зір. Голубий – мрійливий. Фіолетовий – загадковий, колір здивування. Якщо у тебе розболілась голова або ти не можеш зібратись з думками, спробуй деякий час дивитись на предмет синього кольору. Результат не змусить себе довго чекати. Ти сьогодні надто активний. Тобі важко заспокоїтись – на допомогу прийде зелений колір. 
Для встановлення внутрішньої рівноваги допоможуть релаксаційні хвилинки (звучить релаксаційна музика) Сядьте зручно, заплющте очі. Покладіть руки на коліна, плечі вільні, зніміть напруження з обличчя, дихання повільне. Уявіть блакитний туман як тепла вода стелиться біля ваших ніг. Ви розчиняєтесь в ньому. Як гарно навколо: горизонт , далекі гори, величезний синій океан під вами. Можна здійнятися до хмар, вище них, лягти на хмаринку відпочити. Знайдіть місце на землі, де вам добре. Для когось це річка чи галявина, де ростуть квіти. Хтось опинився в горах, де чисте повітря. І в цьому місці ви збудуєте свій дім. Спробуйте його побачити. Погляньте навкруги і на свій дім. Чи подобається він вам. Збережіть його в пам’яті. Це ваш світ. Ви володар цього світу. А зараз постарайтесь не забути нічого з того, що ви бачили і повільно повертайтесь назад.
 Ще багато таємниць Всесвіту людської душі належить вивчити цій дивовижній науці психології. А кожен із вас вже зробив перший крок до відкриття власного Всесвіту. Пізнай свою природу і ти пізнаєш істину. 
У кожного своя дорога У кожного свій дар від Бога Цей світ великий, загадковий І в ньому ти – не випадковий. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Чим зайнятися з дитиною під час карантину?